La Nit Europea de la Recerca torna per cinquè any consecutiu amb rècord d’activitats

Amb el lema “Recerca pel canvi”, més de 150 investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca del territori participen en aquest esdeveniment de divulgació científica. L’activitat central serà la fira de tallers del 30 de setembre a la plaça Corsini. Es faran també xerrades divulgatives a Reus, una exposició sobre castells i ciència, una ruta científica i tallers i xerrades a instituts

L’esdeveniment europeu més gran de divulgació científica torna a Tarragona per cinquè any consecutiu. Més de 150 investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i dels instituts de recerca del territori participaran en més de 80 tallers, xerrades i altres activitats de divulgació científica amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania d’una forma planera i lúdica. A Tarragona està coordinat i organitzat per la URV amb la participació de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

L’èxit de participació del públic ha fet que les activitats s’allarguin durant els dies previs i el cap de setmana. La proposta, que ha rebut el finançament de la Unió Europea, inclou el major nombre d’activitats dels darrers cinc anys, quan l’esdeveniment es va celebrar per primera vegada a les comarques de Tarragona.

L’activitat central tindrà lloc divendres 30 de setembre a la tarda, amb la fira de tallers científics a la plaça Corsini de Tarragona. En aquesta edició s’hi podran trobar una quarantena de propostes de tallers interactius de pràcticament tots els àmbits del coneixement. Aquesta iniciativa, destinada a públic familiar, permet el contacte directe amb la comunitat investigadora a través de les activitats que conviden a la participació del públic, que pot anar circulant de taller en taller. La fira començarà a les 16.30h i s’hi podrà participar fins les 21h. Els i les joves que hi accedeixin tindran un passaport científic que podran omplir quan participin als diferents tallers. Un cop omplert, obtindran obsequis de la Nit Europea de la Recerca.

L’Ajuntament de Tarragona, a través de l’oficina Europe Direct Tarragona, és el patrocinador principal de l’activitat central. També ha comptat amb la col·laboració del Mercat Central de Tarragona, l’empresa Borges i EMATSA.

Actes previs i posteriors

Per escalfar motors, s’han programat una sèrie d’activitats prèvies relacionades amb la Nit de la Recerca. Dissabte 24 de setembre a les 18.30 hores està previst el taller obert al públic “Fem ciència… Experimenta”, en la que les persones inscrites podran fer experiments en directe a la plaça Corsini de Tarragona. Seguint el mètode científic, intentaran assolir els reptes de construir una font amb una ampolla de plàstic, fer ballar llenties, inflar un globus sense bufar o construir una làmpada de lava. Ho faran de la mà de l’equip del Repte Experimenta de la Universitat Rovira i Virgili, que organitza l’activitat. Per participar-hi cal inscriure-s’hi prèviament.

Els alumnes de secundària i batxillerat també tindran la seva proposta científica adaptada. Durant la setmana del 26 al 30 de setembre investigadores i investigadors de la URV i els instituts de recerca impartiran xerrades i tallers científics als instituts de secundària de la demarcació que ho hagin sol·licitat.